• Català
  • Castellano
  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
Centre Artesà Tradicionarius

Los talleres

Més informació

TALLERS DE MÚSICA_
ACORDIÓ DIATÒNIC: dilluns, dimarts o dimecres des de les 17h. Professors Aleix Armengol, Marc del Pino, Clara Ribatallada i Cati Plana.
Iniciació: treball sobre repertori bàsic, per orientar-se i prendre un primer contacte.
Nivell Mig: ritmes bàsics, coordinació de les dues mans i exercicis amb una fila. Repertori de temes senzills de l’àmbit dels països catalans.
Nivell Avançat: treball creuat i ornamentacions. Enriquiment del treball de la mà esquerra. Repertori amb veus acompanyants. Introducció a la improvisació.

TALLER DE CANÇÓ TRADICIONAL I POLIFONIA : dimecres de 19h a 21h. Professor Xavi Rota.
Interpretem en grup cançons tradicionals i populars dels Països Catalans, d’ Occitània i del Mediterrani. Cantem de gust d’una manera lúdica i espontània. És una Introducció a la Polifonia Popular.

DOLÇAINA VALENCIANA: dimarts des de les 17h. Professor Salvador Candel.
El curs es basa en l'aprenentatge d'una tècnica correcta de respiració, embocadura, digitació... a través del repertori tradicional fins al més modern. Treballem l'oïda i la lectura, i ens endinsem en l'expressió i la improvisació atenent els diferents nivells de cada alumne.

GAITA GALLEGA: dijous de 19.30h a 21 h. Professor Raúl Lacilla.
El taller consisteix en adquirir un bon coneixement  de la tècnica de l’instrument: control de la pressió de l’aire, afinació i ornamentació, a més d’una aproximació al repertori propi de la gaita, tant tradicional com d’autor, a través de peces adaptades al nivell. L’aprenentatge es du a terme combinant l’estudi de partitures i de la manera tradicional: mirant els dits.

GRALLA: dilluns o dijous des de les 17.00 h. Professor Eduard Casals.
Aprenentatge de tècnica de respiració, posició dels llavis, tipus de canyes. Història i organologia de l’instrument. Repertori i integració natural en les formes d’interpretació individual i col·lectiva.

PERCUSSIÓ: dilluns des de les 17.00 h. Professor Jordi Barbet “Kami”
Instruments de percussió de membrana tradicionals del nostre entorn: el bombo, el tabal i la caixa. Dirigit tant a qui vulgui començar l’aprenentatge de l’instrument com a nivells més avançats. Treball col·lectiu sobre patrons i acompanyaments tradicionals per a grups de gralles, percussió sola, grups de tabalers i altres instrumentacions. Aprenentatge de la tècnica de solista i la creació d’un llenguatge propi.

RONDALLA: GUITARRA i INSTRUMENTS DE PUA: dimarts i dijous a les 17.00h. Professor Joan Miró.
Introducció a les tècniques pròpies de cada instrument. Acompanyament harmònic i aprenentatge d’escales. Rondalla en grup amb músiques d’arrels diverses.

SAC DE GEMECS: dimecres des de les 17 h. Professor Jordi Vallverdú “Xufu”.
Iniciació: Introducció al món de les cornamuses. Posició. Notació específica del sac. Organologia i manteniment de l’instrument. Introducció als ornaments. Treball sobre ritmes binaris i ternaris.
Nivell Mig: Aprofundiment en el treball de bordons, digitacions alternatives i tècnica bàsica. Repertori d’arreu dels països catalans i noves composicions.

SENSIBILITZACIÓ MUSICAL PER A PETITS: (de 3 a 7 anys) Dijous de 17.30 h a 18.30 h. Professor Plàcido Muñoz.
Una primera presa de contacte amb els conceptes musicals a través de jocs i exercicis pràctics, de forma lúdica i divertida. El mètode (de Dalcroze i Orff) consisteix en la interiorització per part de l’alumne  del llenguatge musical com qui aprèn a parlar; per imitació, observació i pràctica directa.

VIOLÍ: dimarts o dijous des de les 17 h. Professora Anaís Falcó.
El violí com a eina de sociabilitat i de gaudi amb una funció principal: fer ballar. So, rítmica de la dansa, construccions de veus, variació, personalitat, ornamentació o podorítmia són alguns dels aspectes que treballem. És un format de sessió col·lectiva en què es fa l’aprenentatge d’oïda. Hi ha material de suport. Cal dur l’instrument i és molt recomanable una eina d’enregistrament sonor.

CANÇÓ IMPROVISADA: dimecres a les 18 h. Professor Christian Simelio
Taller de cançó de text improvisat en català. A través de les capacitats individuals treballarem col·lectivament i en format de taller les diferents vessants que involucren la cançó improvisada. Des de les parts més tècniques (veu, cançó, llengua o coneixements teòrics) a les més performatives (assertivitat, humor, efectivitat o gestualitat). El taller combinarà la pràctica amb la transmissió de coneixements culturals i històrics que s’hi relacionen.

FORMACIÓ DE GRUPS INSTRUMENTALS
SESSIONS IRLANDESES “low sessions”: dimarts a les 21 h. Professor Marc del Pino
Sessions setmanals en què es treballarà repertori irlandès tradicional i de composició en grup instrumental. Hi seran benvinguts instruments com: acordió, whistle, flauta, violí, guitarra, bouzuqui, mandolina, banjo, uilleann pipe, bodhran... El taller es planteja com un assaig de grup en el qual s’aprendrà un tema nou per sessió i, a més, es repassaran els que ja s'han fet en les sessions anteriors. El repertori constarà de Reels, Jigs, Hornpipe's, Waltes...

MÚSIQUES DEL MÓN: dimarts o dijous. Professor Joan Miró
En aquest grup instrumental es mesclen instruments convencionals i de la nostra tradició amb altres de tradicions musicals d'altres indrets com Didgeridoo, Hang, Sànsula, harmonium, flautes, Sitar, Sarod, percussions, etc. Es treballa a la recerca d' un espai musical transcultural que integri els discursos i matisos dels diferents instruments. Experimentem la combinació de les diferents textures i modes musicals per crear ambients on la melodia i la improvisació flueixin de forma lliure i creativa. Treballem sobre repertori de músiques del món i de creació pròpia del grup.

GRUP DE JOVES (10-16 anys): dijous a les 17 h. Professora Anaís Falcó
Taller de grup d'instruments tradicionals adreçat a joves adolescents que ja disposen d'un mínim nivell individual amb l'instrument. El taller vol incidir en l'espai social d'una franja d'edat minoritària per tal de buscar el plaer de tocar junts entre diferents instruments. L'objectiu principal serà la creació d'un repertori per poder realitzar una proposta de ball i concert ben treballada. 

MÚSICA DE BALL: dimarts o dijous. Professor Joan Miró
Grup instrumental variat (cordes, percussió, vents, acordions, veus...) treballant amb un repertori tradicional des d'una perspectiva moderna, posant especial èmfasi en l'harmonització, l'arranjament i la improvisació, així com en generar un espai creatiu on pugueu aportar composicions, arranjaments, variacions...

TALLERS DE DANSES_
BALL FOLK CATALÀ: dilluns 19h a 21.00h. Mestre de dansa Xavi Rota.
Danses del cançoner tradicional i popular català, balls que omplen places i danses adscrites als gèneres més estesos de la geografia catalana i Occitània: Bolangera, Ball Pla, Jota, Ball de bastons, Corrandes, Gitanes... danses col·lectives i de parella: masurca, xotis...

DANSES  DEL MÓN: dimecres. Mestre de dansa Ramón Cardona.
Nivell 1*: 19h a 20.30h   //   Nivell 2: 19.45h a 21.15h
Nivell 3: 20.30h a 22h    //    Nivell 4: 21h a 22.30h
(*) Degut al caràcter seqüencial de l’aprenentatge, el  “nivell 1”  NO serà accessible al 3r trimestre

S’aprenen els balls de parella més habituals als balls folk, a més de contra danses i balls col·lectius de repertori internacional, de dificultat adequada a cada nivell.

DANSA  IRLANDESA: dimarts de 18.45 h a 19.45 h
Nivell inicial. A partir de 4 anys
La dansa irlandesa És una combinació excel·lent d’exercici fiísic i de tradició. S’ha estès arreu del món gràcies al fenomen de Riverdance que l’ha donat a conèixer per l’impacte que causen els seus ritmes percussius i moviments ràpids amb els peus. Oferim nombroses activitats i experiències, dins i fora del país per tal que cada alumne pugui triar la seva formació segons els seus interessos personals.