DIA 41
MESTISAY
Folias
Si parlem de música tradicional canària ràpidament pensaríem en el timple i en Los Sabandeños. Més endavant en parlarem. Ara bé el grup format a final dels anys setanta i a mitjans dels vuitanta es va reorganitzar al voltant de la cantant Olga Cerpa. És un grup que reinterpreta la música tradicional canària però que també està obert a altres influències, especialment a les que retornen d’iberoamèrica. Aquí teniu unes “folias” en el concert de celebració del 25 aniversari l’any 2005.
https://www.youtube.com/watch?v=sLGA29HNNFs
El timplista Totoyo Millares, que sovint els acompanya, És considerat als seus vuitanta-quatre anys el patriarca de l’instrument i el músic més important de la seva generació. De talent molt precoç va començar a ensenyar el timple l’any 1950 i es considera que ha tingut més de 45.000 alumnes. És, per tant, el principal responsable del ressorgiment de l’instrument de la família del txarango, l’ukele, el quatro o el cavaquinho a les Illes Canàries. Aquí una excel·lent interpretació del “Sirinoque de las Tricias”.
https://www.youtube.com/watch?v=YJcQ2n48Mtw
Ara sí, Los Sabandeños són més que un grup, són una institució canària amb 55 anys d’història i centenars de músics que han passat per la seva escola i el seu grup jove. Ha enregistrat gairebé 50 discos i, fins i tot, té un festival anual propi a La Laguna. L’any 2015 celebrant el seu cinquantenari van passar pel Palau de la Música. Aquí teniu les seves reivindicatives “Folias de la libertad”. Això sí, tenen un punt anacrònic si considerem que de la seva trentena de components no hi ha cap dona.
https://www.youtube.com/watch?v=2QZ5VgTfbYY
I acabem amb Mestisay. Parlàvem de la seva permeabilitat a les músiques de l’altra banda de l’Atlàntic i aquí teniu un exemple amb la cançó “Esa musiquilla”, una versió pròpia del tema de Mercedes Sosa enregistrada al carrer de la Laguna, flashmob inclosa.
https://www.youtube.com/watch?v=cka3JovcJss