Edita Edito
Dijous, 15 de maig de 2025 · 19.00 h · BAR del CAT
La venda del llibre anirà a càrrec de Tradillibreria.
La presentació del llibre anirà a càrrec de l’autora Glòria Ballús i Casóliva, doctora en Musicologia, de Lluís Marmi, Llibreter, que introduirà l’acte i comptarem amb la intervenció musical d’Ester Llop, doctora en Musicologia, que interpretarà unes cançons infantils del llibre.
“De casa seva estant, assegut al balcó que donava a la plaça Major de Manresa, el jove Miquel Caellas escoltava la mainada mentre cantava i jugava. Amb gran habilitat per la música, va transcriure en partitures les melodies i les lletres de les cançons que els anys vint del segle XX cantaven i jugaven aquells infants manresans, avui un valuós patrimoni musical compilat en una obra única.”
No només hi trobareu les cançons i jocs recollits per Miquel Caelles (al Volum II), també hi trobareu un interessant estudi musical, explicació de la figura de Miquel Caellas i contextualització d’aquesta interessant obra per part de l'autora Glòria Ballús Casóliva en el Volum I.
El volum 1, Miquel Caellas, músic i folklorista, recull el perfil biogràfic del personatge i la seva relació amb les diferents entitats de la ciutat (Orfeó, món sardanista, gimnàstica rítmica i els centres excursionistes), a més de l’explicació i comparativa de les cançons i jocs d’infants de Manresa; fotografies del protagonista i de la Manresa de llavors.
El volum 2, Cançons i jocs d’infants de Manresa, recopila les lletres, partitures i explicacions de les 17 peces recollides per Caellas. Cada peça té una il·lustració que signen Jaume Fornells i Candela Esteban.
Un redescobriment de cançons i jocs infantils de la Manresa de principis del segle XX, no inèdit, però oblidat per al gran públic.
Glòria Ballús Casóliva
Va néixer, a Manresa, el 1949. Doctora en musicologia i especialista en protocol. Professora de piano i de pedagogia musical. Publicacions i estudis sobre etnomusicologia, patrimoni festiu i dansa, amb una especial atenció a la comarca del Bages i la Catalunya Central. Fins a la seva jubilació va ser la cap de protocol de l’Ajuntament de Manresa, i amb anterioritat havia exercit la docència. Una llarga trajectòria de més de quaranta anys dedicats a l’estudi en musicologia des d’una perspectiva enfocada tant als aspectes musicals i artístics com també als historicosocials i a la divulgació i recerca amb una exhaustiva tasca de compilació d’informació. Una dona inquieta i sàvia que contagia la seva passió i estima pel protocol i el patrimoni musical i festiu. Premi Nacional Aureli Capmany (1983), Premi Oms i de Prat (1991), el Premi Lacetània del Centre d'Estudis del Bages (1993) i el Premi Antoni Esteve (2002).